• image
  • Akcija na Kellys bicikle, popust 10%

O biciklima

Pitanja, odgovori, saveti i uputsva pri kupovini bicikla.

Kako odabrati tip bickla, koji bicikl je za mene?

Pre nego što kupite bicikl treba da postavite sebi dva pitanja - kako ću koristiti ovaj bicikl i gde ću koristiti ovaj bicikl. Kad jednom odredite gde ćete najčešće voziti bicikl, bolje ćete razumeti koji tip bicikla vam odgovara. Razni tipovi bicikala ispunjavaju različite zahteve u pogledu terena po kome se vozi, brzine vožnje, udobnosti itd.

 

Tipovi bicikala

Planinski / terenski bicikli (Mountain Bikes - MTB)

Predviđeni za: neravne terene, vožnju po prirodi

Planinski bicikli su napravljeni da izdrže vožnju po neravnim terenima, brdima i vožnju u težim uslovima van puta. Imaju jake ramove, često ojačane - duple felne, amortizere i dobre kočnice. Ramovi su od širih, jačih cevi, gume su široke sa odgovarajućim profilom, volan/korman bicikla pretežno ravan. Gotovo svaki planinski bicikl ima više brzina. Niže brzine služe za lakši uspon uzbrdo, vožnju po blatu i pesku. Kočnice su jake i prostor između gume i kočnice je veći kako bi blato i ostali otpad lakše prolazilo i ne bi zaglavljivalo točak prio vožnji. Mnogi planinski bicikli imaju prednje ogibljenje - amortizer na viljušci za udobniju vožnju. Sve češće se koriste i zadnji amortizeri na planinskim biciklima. Ogibljenje - amortizeri bicikla pružaju udobnost u vožnji bez vibracija i "poskakivanja" bicikla. Bicikli sa punim ogibljenjem - prednji i zadnji amortizer služe za iskusne vozače koji često voze po neravnim terneima i ekstremnim uslovima.

Mali vodič kroz klase menjača na MTB biciklima od dva najveća proizvođača - Shimano i SRAM

Kako bi lakše dobili odgovore na pitanja koji menjač za bicikl odabrati, postavljamo tabelu sa spiskom MTB menjača dva najveća proizvođača - Shimano i SRAM. Menjači su sortirani od najjeftinijih - najosnovnijih na vrhu spiska (Shimano Tourney i SRAM X3) do najskupljih i njakvalitetnijih na dnu spiska - Shimano Deore XTR i SRAM XX1.

Dozvolićemo sebi preporuku da nezahtevni korisnici koji bicikle voze tek par kilometara dnevno po gradu ili po ravnim terenima umerenom brzinom ne moraju uzimati menjače skuplje od Shimano Alivia koji će uz redovno održavanje zadovoljiti sve njihove potrebe.

menjaci Shimano SRAM text

Uputstvo za izbor veličine rama, točkova i drugih delova bicikla

Koja veličina bicikla mi treba?

 

U zavisnosti od uslova vožnje ćete birati tip bickla, što će na kraju diktirati i raspoložive veličine rama i ostalih delova bicikla.

 

Veličina rama

Zavisi ne toliko od vaše visine koliko od dužine vaših nogu. Ako birate standardni ram u obliku dijamanta ili romboida treba da izmerite unutrašnju meru - dužinu vaših nogu od zemlje do međunožja. Treba vam ram čija će gornja šipka da bude niže od vašeg međunožja tako da možete stati ili osloniti se na noge ravnim stoplom a da vam ram uopšte ne smeta.

Za trkačke ili hibridne bicikle, razmak između vašeg međunožja i gornje cevi rama treba da je 2 do 5 cm.

Kod planinskih bicikala ovaj razmak treba da bude oko 10 cm, posebno ako vozite bicikl po neravnim terenima, gde se može desiti da spadnete sa sedišta.